Page 72 - Nurol Dünyası Dergisi - 19
P. 72
qündem
Şifalı bitkilerden hastalık öncesi, sağlıklı iken
yararlanmak gerektiğini söylüyorsunuz. Bu
aslında bir yaşam tarzı. Günlük rutinimizde
ya da bazı gıdaları kullanırken dikkat etmemiz
gereken konular var mı?
Daha öncede değindiğim gibi herkes gerek bitkiler
konusunda gerekse yaşam kalitesini yükseltmek
için bazı bilgilere sahip olmalıdır. Çok kısa olarak
bazılarına değinmek gerekirse… Ana kurallar vardır.
Örneğin; haşladığımız ve suyunu kullanmadığımız
sebzelerdeki bütün değerleri kaybettiğimizi
bilmeliyiz. Arı sütü kullanılan terkiplerde kesinlikle
metal bir aparat kullanılmamalıdır. Metal yerine
cam, seramik, ahşap kullanılmalıdır. Bir de güneş uzak durma, sağlık kontrollerini aksatmama,
ışığına maruz kalmamalıdır. şifalı bitkilerden bilinçli faydalanma gibi unsurlar
Bitkileri kaynamış suya koyup, 10-15 dakika insanların yaşam kalitelerini yükseltir ve hastalık
beklettikten sonra kullanmak daha sağlıklıdır. risklerini azaltır.
Sarımsak, soğan, bal, sirke, tuz, üzüm, pekmez,
yoğurt ve süt temel gıdalardır. El altında olmaları Okurlarımıza dozunda kullanımları halinde
faydalıdır. Karanlık bir ortamda gece uykuları faydasını görebilecekleri bitki ve baharatları
önemlidir. Sabahları mümkünse 1 bardak ılık süt önerebilir misiniz?
aç karnına içilmelidir. Bol su tüketmeye özen Tedbir niteliğinde ve dediğiniz gibi tadında, dozunda
gösterilmelidir. Soğuk olmaması daha doğrudur. her gün kullanılabilecek baharat ve bitkiler var.
Küçük ve büyük idrarın bekletilmemesi gerekir. Bunlardan bakterilere karşı bir savunma duvarı
İdrarı ayakta yapmamak, oturarak ya da çömelerek oluşturabilecek olanlar: Sarımsak, soğan, yenibahar,
yapmak doğru olandır. Yemeği düzenli ve ara mercan köşk, tarçın, kimyon, karanfil, hardal, çörek
öğünler kullanarak yemek doğru olandır. Az yiyip, otu, adaçayı, rezene, kişniş, dereotu, meyan kökü,
aç kalkan sağlıklı olur. Karnı tam olarak ya da fazla fesleğen, kakule, zencefil, tere ve tohumu, zerdeçalı
doyurmak doğru değildir. Açık havadan ve doğadan sayabiliriz. Bu bitki ve baharatları kullanım
olabildiğince yararlanmak gerekir. Sağlıklı iken spor şekillerini öğrenerek günlük yaşamımızdan eksik
yapmak, yürüyüş yapmak gerekir. Gece geç saatlerde etmememiz gerekir.
ya da tokken yemek yemek doğru değildir. Yine antibiyotik görevi görebilecek bitkiler var:
Bunlar yaşamın temel kuralları olmalıdır. Bunlar Zencefil, kebabiye, pelin otu, okaliptüs yaprağı,
üzerine inşa edilecek sağlıklı beslenme, zararlı greyfurt, bal, ardıç tohumu, kekik otu, kuşburnu,
gıda ve pişirme yöntemlerinden, alkol ve sigaradan biberiye, çörek otu, kırmızıbiber, kuru soğan, turp,
rezene, limon, havlucan, söğüt yaprağı ya da kabuğu,
kereviz, tere, ekinezya da bunlara örnektir.
Herkesin hangi vitaminin neye yaradığını bilmesi ve
beslenmesinde bunlara dikkat etmesi gerekir.
Özellikle yetiştirdiğimiz nesillerin beslenme
tarzlarının doğal beslenme, bitki, baharat kullanımı
üzerine kurulması gerekir.
Açıkçası elimizde fırsat varken sizden belli bazı
sıkıntılara yönelik tarifler almak istiyoruz.
Vermeye çalışayım. Örneğin vücudumuz yediğimiz
bazı gıdalara, maddelere, hava şartlarına, bitki
polenlerine ve bazen de ruhsal problemlere karşı
70