Page 114 - Nurol Dünyası Dergisi - 20
P. 114
qüncel
Bir sığırın et üretmek amacı ile 3 yıl beslenmesi Çevre bilimcilerin kullandıkları su ayak izi
gerektiğini ve yaklaşık 200 kg. kemiksiz etin hesaplamalarında bir birim ürün elde edebilmek
bu hayvandan elde edileceğini düşünelim. Bu için doğrudan ve dolaylı olarak ne kadar m³ su
hayvanın yaklaşık olarak 1300 kg. tahıl, 1200 kg. harcanması gerektiği tahmin edilmektedir. Aşağıdaki
saman v.b., 24m³ içme suyu, 7 m³ temizleme suyu tabloda bir birim tarım ürünü üretmek için ne kadar
tükettiğini dikkate alırsak, 1kg. kemiksiz sığır su harcanması gerektiği, bir başka deyişle bazı tarım
eti üretebilmek için yaklaşık 6.5 kg. tahıl, 36 kg. ürünlerinin su ayak izleri verilmektedir. Bu tablodaki
saman v.b. ve 155 litre su (sadece içmek ve servis hesaplamalarda ortalama dünya değerleri alınmıştır.
için) kullanmak gerektiğini ve özet olarak yaklaşık Esasında her ülkenin her tarım ürünü için su ayak
15.500 litre su harcamak gerektiğini söyleyebiliriz. izi farklıdır. Genellikle gelişmiş ülkelerde su ayak
Bir başka deyişle 1 kg. kemiksiz sığır etinin su ayak izleri daha düşük olmakta yani birim tarım ürününün
izi 15.500 litre su olmaktadır. üretilmesi için daha az su kullanılmaktadır.
Çeşitli Yiyeceklerin Su Ayak İzleri
Yiyecek Kalemi Birim Global Ortalama Su Ayak İzi (litre)
Elma veya Armut 1 kg 700
Muz 1 kg 860
Sığır Eti 1 kg 15,500
Ekmek (buğdaydan) 1 kg 1,300
Lahana 1 kg 200
Peynir 1 kg 5,000
Tavuk 1 kg 3,900
Çikolata 1 kg 24,000
Salatalık veya Balkabağı 1 kg 240
Hurma 1 kg 3,000
Yerfıstığı (kabuklu) 1 kg 3,100
Marul 1 kg 130
Mısır 1 kg 900
Mango 1 kg 1,600
Zeytin 1 kg 4,400
Portakal 1 kg 460
Şeftali veya Nektarin 1 kg 1,200
Domuz eti 1 kg 4,800
Patates 1 kg 250
Pirinç 1 kg 3,400
Şeker (şeker kamışından) 1 kg 1,500
Domates 1 kg 180
112
114