Page 114 - Nurol Dünyası Dergisi - 20
P. 114

qüncel









              Bir sığırın et üretmek amacı ile 3 yıl beslenmesi  Çevre bilimcilerin kullandıkları su ayak izi
              gerektiğini ve yaklaşık 200 kg. kemiksiz etin  hesaplamalarında bir birim ürün elde edebilmek
              bu hayvandan elde edileceğini düşünelim. Bu  için doğrudan ve dolaylı olarak ne kadar m³ su
              hayvanın yaklaşık olarak 1300 kg. tahıl, 1200 kg.  harcanması gerektiği tahmin edilmektedir. Aşağıdaki
              saman v.b., 24m³ içme suyu, 7 m³ temizleme suyu  tabloda bir birim tarım ürünü üretmek için ne kadar
              tükettiğini dikkate alırsak, 1kg. kemiksiz sığır  su harcanması gerektiği, bir başka deyişle bazı tarım
              eti üretebilmek için yaklaşık 6.5 kg. tahıl, 36 kg.  ürünlerinin su ayak izleri verilmektedir. Bu tablodaki
              saman v.b. ve 155 litre su (sadece içmek ve servis  hesaplamalarda ortalama dünya değerleri alınmıştır.
              için) kullanmak gerektiğini ve özet olarak yaklaşık  Esasında her ülkenin her tarım ürünü için su ayak
              15.500 litre su harcamak gerektiğini söyleyebiliriz.  izi farklıdır. Genellikle gelişmiş ülkelerde su ayak
              Bir başka deyişle 1 kg. kemiksiz sığır etinin su ayak  izleri daha düşük olmakta yani birim tarım ürününün
              izi 15.500 litre su olmaktadır.                     üretilmesi için daha az su kullanılmaktadır.







                  Çeşitli Yiyeceklerin Su Ayak İzleri

                  Yiyecek Kalemi                      Birim                 Global Ortalama Su Ayak İzi (litre)


                  Elma veya Armut                     1 kg                                700
                  Muz                                 1 kg                                860
                  Sığır Eti                           1 kg                                15,500
                  Ekmek (buğdaydan)                   1 kg                                1,300
                  Lahana                              1 kg                                200
                  Peynir                              1 kg                                5,000
                  Tavuk                               1 kg                                3,900
                  Çikolata                            1 kg                                24,000
                  Salatalık veya Balkabağı            1 kg                                240
                  Hurma                               1 kg                                3,000
                  Yerfıstığı (kabuklu)                1 kg                                3,100
                  Marul                               1 kg                                130
                  Mısır                               1 kg                                900
                  Mango                               1 kg                                1,600
                  Zeytin                              1 kg                                4,400
                  Portakal                            1 kg                                460
                  Şeftali veya Nektarin               1 kg                                1,200
                  Domuz eti                           1 kg                                4,800
                  Patates                             1 kg                                250
                  Pirinç                              1 kg                                3,400
                  Şeker (şeker kamışından)            1 kg                                1,500
                  Domates                             1 kg                                180









         112
         114
   109   110   111   112   113   114   115   116   117   118   119