Genel Müdür: Hasan YÜCEL         www.tumad.com.tr

TÜMAD Madencilik, kurumsal değerleriyle uyumlu taahhütlerini yerine getirerek ve sektördeki öncü konumunu koruyarak, yaşam döngüsünün her aşamasında sosyal, çevresel ve yönetimsel açıdan değerler üreterek çalışmalarına devam etmektedir. Bu doğrultuda, faaliyetlerimizi en yüksek standartlarda sürdürerek, İvrindi ve Lapseki'deki Altın ve Gümüş Madenlerinde önemli bir ekonomik ve sosyal etki yaratmaktayız.

İvrindi ve Lapseki Altın ve Gümüş Madenlerinde yürüttülen faaliyetler ile katma değer ve istihdam yaratarak dışa bağımlılığın azaltılmasının yanı sıra cari açığın kapatılmasında da önemli rol oynamaktayız. Her iki işletmenin devreye alınmasından 2023 yılı itibariyle 981 bin ons altın ve 1.5 milyon ons gümüş metali üretilerek ülke ekonomisine kazandırılmıştır.

Bugün ve gelecekte çalışanlarımız, paydaşlarımız ve yerel topluluklar için sürdürülebilir değerler yaratma odağıyla ülkemizin yeraltı zenginliklerini işleyerek ülke ekonomisine kazandıran TÜMAD Madencilik, tasarım parametreleri, izleme yöntemleri, kirliliğin önlenmesi ve kontrolü ile kaynak verimliliği açısından, sektörde dünyanın en iyi örnekleri arasında gösterilen işletmelere sahiptir. Madencilik faaliyeti yürütülen yörelerde, karşılıklı güvene dayalı, değerlere saygılı, açık ve şeffaf iletişimle, bölge halkının faaliyetlerine desteğini sağlama amaçlı, sosyal onay, şikâyet ve geri bildirim, paydaş katılımı, yerel satın alma-yerel istihdam anlayışı ve yönetimiyle, çevreyi koruyarak ekonomik ve sosyal kalkınmayı sağlamaktadır. Her iki işletmesinde alt işverenlerle birlikte %70’i yerelden olmak üzere 2.000 i aşkın çalışan istihdam edilmektedir. Yurtiçi ve yurtdışında potansiyel maden sahalarında ileri düzeyde aramalar yaparak, ekonomik olarak çalışmanın mümkün olduğu büyük ölçekli maden projelerini üretime geçirecek çalışmalarına hız vermiştir.

TÜMAD, aramalardan rehabilitasyona kadar tüm süreçlerde, dünyada mevcut en yüksek çevre, iş sağlığı güvenliği ve toplum ilişkilerini uygulamayı ve sürekli iyileştirilmeyi sağlamaktadır. NI-43-101 Kanada standartlarıyla fizibiliteleri hazırlanmış olan İvrindi ve Lapseki maden işletmeleri ile 2023 yılında sahip olduğu yönetim sistemi belgelerine ISO 50001 Enerji Yönetimi Sistemi sertifikasını almaya hak kazanarak bir yenisini daha eklemiştir. Türkiye’de Uluslararası Siyanür Kodu, ISO27001, 9001, 14001, 45001, 50001 sertifikaları ile hem çevreye olan duyarlılık, hem de sürdürebilirlik anlamında öncü firma olan TÜMAD, bu belgelere SA8000 standardını  ekleyerek bu kez de sosyal sorumluluk ve çalışanların sosyal haklarının korunması konusunda da öncü olduğunu göstermiştir. SA8000 belgesi ile zorla ve zorunlu çalıştırma, çocuk işgücü, iş sağlığı, iş güvenliği, örgütlenme özgürlüğü, toplu pazarlık, ayrımcılık, disiplin uygulamaları, çalışma saatleri, ücretler ve yönetim sistemleri gibi konularda dünya standartlarına uyum sağlandığını göstermektedir. Ayrıca Entegre Yönetim Sistemleri bileşenleri ve başta Birleşmiş Milletler Ekvator prensipleri olmak üzere Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası tarafından belirlenmiş sürdürülebilirlik ilkeleri eksiksiz şekilde yerine getirilerek sürekli iyileşme gözetilmektedir.

Üretimle eş zamanlı rezerv genişletme çalışmaları ile beraber TÜMAD Arama Grubu ekipleri yurtiçi ve yurtdışındaki diğer sahalarda da arama faaliyetleri ile ekonomik olarak işletmenin mümkün olacağı büyük ölçekli maden projelerini hayata geçirmek için çalışmalar sürdürülmektedir. Lapseki Şahinli sahası için ÇED olumlu kararı bakanlıkça onaylanmıştır. Bu proje kapsamında yeni ilgili taraflaralar belirlenmiş ve ihtiyaç beklentilerini belirlemek üzere Sosyal Etki Değerlendirmesi yapılmıştır. Bu çalışmada, mevcut demografik yapı, geçim kaynakları, okur yazarlık, kültürel yapı, proje ile ilgili endişeler belirlenip, eğitim, sağlık, altyapı gereksinimleri ortaya konmuştur.

Uyguladığı altyapı, ekonomi, sağlık ve eğitim yatırımlarıyla sosyal kalkınmaya da önemli ölçüde katkı sunan TÜMAD, madencilik sektörüne nitelikli ara eleman kazandırmak amacıyla hatyata geçirilen İvrindi “Nurettin Çarmıklı Madencilik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi”,  Çanakkale de eğitime destek amacıyla açılan Erol Çarmıklı Anadolu Lisesi,  tüm çocuk ve gençlerin bilim ve teknolojiye ilgisini çekmek, kolay anlaşılır ve eğlenceli bir şekilde bilimsel konuların sunulması ve geleceğin bilim insanlarının yetişmesine katkı sağlayacak Havran Bilim ve Teknoloji Merkezi projelerine de inşasına başlanacak Lapseki Anaokulu projesi eklenmiştir.

Toplumsal kalkınmanın odağına kadınları ve gençleri koyarak yürütülen çalışmalarda özellikle, meslek edindirme ve işbaşı eğitimleri için olanaklar sunulmuş, kazandırılan becerilere uygun istihdam alanları oluşturularak toplumsal katma değer sağlanmıştır.  Sosyal Etki Değerlendirme çalışmalarında elde edilen temel veriler ışığında, yöre halkının ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkı koyacak, Geçim Kaynakları İyileştirme Plan ve projeleri olan, “Çilek Kokulu Tarlalar”, “Fidanlar Ağaç Olsun”, “Mantar Yetiştiriciliği”, “Kozalak Boyama”, “Telkari”, “İş Gömleği Dikim”, “Bilgisayar Okur-Yazarlığı”, “Yem Bitkisi Yetiştiriciliği” Programlarına bir yenisi daha eklenerek “Kraliçe Arılar” projesi de hayata geçirilmiştir.

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Farkındalık çalışmaları kapsamında şirket bünyesinde toplumsal cinsiyet eşitliği bakış açısını yerleştirmek amacıyla başlattığımız eğitimler TÜMAD’ın tüm kademelerde istihdam ettiği çalışanlar için devam etmektedir.

Çevresel anlamda en temel yaklaşımımız faaliyet yürüttüğümüz operasyonlarda ulusal ve uluslararası standartlara uygun olarak almış olduğumuz izin ve lisanslarla çevreyi en iyi şekilde korumak, faaliyetler sırasında yapılan izleme ve kontrol çalışmaları ile faaliyet öncesi koşulları gözetmek ve korunmasını sağlamak ve faaliyetlerimizin ayak izlerini minimum seviyede tutmaktır. Çevre Yönetim Sistemi entegrasyonuyla kirliliğin önlenmesi ve kontrol altına alınması, doğal kaynakların tüketimini minimize etmek ve optimumda kullanmak, atık oluşumunu minimize etmek ve oluşan atığı kaynağında ayrıştırarak gerikazanım oranını arttırmak, sıfır deşarj prensibi ile çalışan operasyonlarımızda suyu geridevirli olarak ve sahaya düşen yağış sularını da toplayıp yeniden kullanarak su ayak izini en aza indirmek hedefiyle çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Enerji Yönetim Sistemi sertifikasyonu ile birlikte enerjinin verimli kullanılması için tasarruf tedbirlerini uygulamakta ve uzun vadeli hedeflerimiz doğrultusunda enerji verimliliğinin sağlanması, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması ve mevcut kaynakların tasarrufunun sağlanması amacıyla işletmelerimizin ihtiyacı olan kurulu gücün enerjisinin karşılanması için Rüzgar Türbini projesi geliştirilmiştir. Bu proje kapsamında şebekeden sağlanan elektrik enerjisi yerine kurulacak olan türbinler ve trafo merkeziyle gerekli olan enerji yenilenebilir enerji kaynağından sağlanması ve sera gazı emisyonlarının azaltılmasıyla birlikte madencilik sektöründe yeni bir atılım olan enerjide dışa bağımlılığın önüne geçilmesi planlanmaktadır.

Lapseki İşletmemiz için 6 adet 5,5 MWm/5,5 mWe türbin projelendirmiş olup toplam kapasite 33,6 mWm/mWe olacaktır. Proje kapsamında toplam 6 adet türbin kullanılacak olup toplam kurulu güç 33.400 kWe (16.700 kWe + 16.700 kWe) olarak planlanmıştır. Yaklaşık 110.630.000 kWh/yıl elektrik enerjisi üretim kapasitesine sahip olacağı öngörülmektedir. İvrindi İşletmemiz için 7 adet türbin 4,26 MWm/4,26 mWe türbin projelendirmiş olup toplam kapasite 33,6 mWm/mWe olacaktır. Proje kapsamında 7 adet türbin kullanılacak olup toplam kurulu güç 33.600 kWe olarak planlanmıştır. Yaklaşık 121.030.000 kWh/yıl elektrik enerjisi üretim kapasitesine sahip olacağı öngörülmektedir.

İvrindi İşletmesinin 2022 yılı enerji kullanımı ve sera gazı emisyonlarına bakıldığında, rüzgar türbinlerinden karşılanması durumunda yıllık 57.781,0616 tCO2e sera gazı oluşumunun engelleneceği ve kapsam 2 emisyonlarında olumlu etki sağlanacağı öngörülmektedir.

2023 yılında kWh başına ödenen ortalama bedelin 2,55 ₺ olduğu göz önüne alındığında, rüzgar türbinlerinden elde edilecek yıllık enerji üretimiyle 21.2 M $ yıllık tasarruf elde edileceği tahmin edilmektedir. Bu adımlarla, TÜMAD enerji bağımsızlığını artırırken çevresel etkisini azaltmayı ve ekonomik açıdan da verimliliği artırmayı hedeflemektedir.

Lâpseki İşletmesi

Tüm faaliyetlerini Uluslararası Siyanür Kodu’na uygun yürüten ve tasarım parametreleri, izleme yöntemleri, kirliliğin önlenmesi ve kontrolü ile kaynak verimliliği açısından, sektörde dünyanın en iyi örneği olan ve 2017’de üretimine başlayan Lapseki Altın ve Gümüş Madeni’nde faaliyetler halen delme, patlama, kazı-yükleme, nakliye ve cevherin boşaltılması olmak üzere beş temel işlemin yürütüldüğü Kestanelik, Karakovan, S, SBX açık ocaklarından ve yeraltı ocağından yapılmaktadır.

2023 yılında, üretim gerçekleştirilen ocaklardan toplam 908 bin ton cevher ve 5.5 milyon ton pasa ve yeraltı işletmesindeki 6 adet aktif üretim katından 260 bin ton yüksek tenörlü altın gümüş cevheri üretimi gerçekleştirilmiştir.

Açık ve yeraltı ocaklarından üretilen yaklaşık 1.2 Mt ton yüksek tenörlü cevher, Tank Liçi yönteminin uygulandığı zenginleştirme tesisinde %96 verimle işlenerek toplam 127 bin ons altın ve 83 bin ons gümüş üretimi gerçekleştirilmiştir. Lapseki İşletmesi’nin devreye alındığı günden 2023 yılı sonuna kadar toplam 544 bin ons altın ve 352 bin ons gümüş üretilerek ülke ekonomisine kazandırılmıştır.

İvrindi İşletmesi

2019 yılının üçüncü çeyreğinde üretime başlayan İvrindi Altın ve Gümüş Madeni’nde, üretim açık ocak madenciliği ile delme, patlama, kazı-yükleme, nakliye ve cevherin boşaltılması olmak üzere beş temel işlemle yürütülerek Kartaldere ve Ballık ocaklarında devam etmektedir.

2023 yılında yaklaşık 6.8 milyon ton cevher üretilmiş olup, 1200 ton/saat kapasiteli tesiste işlenerek yığın alanına yaklaşık 7.7 Milyon ton cevher serilerek, zenginleştirme tesisinde işlenen cevher ile altın gümüş metali elde edilerek 101 bin ons altın ve 197 bin ons gümüş üretimi gerçekleştirilmiştir.

İvrindi İşletmesinin devreye alındığı günden 2023 yılı sonuna kadar toplam 437 bin ons altın ve 1.2 Milyon ons gümüş metali üretilerek ekonomiye kazandırılmıştır.

TÜMAD MADENCİLİK SANAYİ ve TİCARET A.Ş.
(Bin TL) 2019 2020 2021 2022 2023
TOPLAM AKTİFLER 2.630.446 3.913.607 7.670.651 10.702.620
TOPLAM ÖZKAYNAKLAR 681.483 1.608.897 3.025.887 6.150.229
SATIŞ GELİRLERİ 686.690 2.411.703 3.595.744 6.611.328
FAVÖK 384.378 1.626.747 2.360.957 4.350.559

(1)Rakamlar Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarına (UFRS) göre konsolide edilmiş mali tablolardan hesaplanmıştır.

(2)Tümad Madencilik fonksiyonel para birimi ABD dolarıdır.

(3)Lapseki altın üretim projesi 2018 yılı, İvrindi altın üretim projesi 2019 yılının ikinci yarısı itibarıyla faaliyete geçmiştir.

Tümad Toplam Çalışan Sayısı: 980

Telefon    : 0312 455 1610

Faks          : 0312 455 1601

E-Posta    : info@tumad.com.tr

Web Site  : www.tumad.com.tr

Adres    :  Buğday Sokak No:9

Çankaya/ANKARA/TURKEY

TOP